­

HÁRSFA UTCAI TAGÓVODA

A Hársfa utcai tagóvoda főként a Kisvácon élő családok gyermekeit fogadja.

Az 1977-ben átadott épületben négy csoportszoba található. A tágas udvar változatos játéklehetőségeket kínál az óvodásoknak. Kiemelt szerepet kap nálunk a mozgásfejlesztés, melyhez nagy segítséget nyújt a 2015. tavaszán megépült Ovi-foci műfüves pálya. Ennek használatával még több lehetőség adódik a szabad levegőn való mozgásos játékok, tevékenységek minden napos alkalmazására. Nagycsoportosaink 2010 szeptembere óta aktív résztvevői a Budapesten zajló Nagy Sportágválasztó rendezvénynek.

A környezettudatos életmód kialakítása is előtérbe kerül nálunk. Madárbarát óvodaként a madárvédelem minden évszakban kiemelt jelentőségű óvodánkban ugyanúgy, mint a papír- illetve a szelektív hulladékgyűjtés. Az év folyamán több kirándulást szervezünk a gyermekek számára, ezzel is elősegítve a környezethez való pozitív viszonyuk fejlődését.

Mivel az óvodai nevelés a családi nevelés kiegészítője, nagy hangsúlyt fordítunk a családokkal való közös programok szervezésére, melyeken lehetőség adódik a kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre is.

Családi programjaink (sportnap, madárcsalogató, adventi vásár, főzőnap, játékdélutánok) élményt jelentenek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

HÍREK

Ünnepeink, hagyományaink!

Családi Sportnap: Családi program - 2016. szeptember 30. 15.30-17.00 Az Állatok Világnapja: 2016. október 4 Őszi gyümölcsök ünnepe és dióverés: 2016. október 20. délelőtt Papírgyűjtés az óvodában: 2016.

KÉPEK AZ ÓVODÁRÓL

KÖSZÖNET AZ ALAPÍTVÁNYNAK

  • 2000-ben szülői kezdeményezésre létrejött az Ezüst Hárs Gyermekvédő Alapítvány, mely lehetőséget nyújt az óvoda működéséhez szükséges anyagi és tárgyi feltételek javításában.
    Foglalkozásokhoz, képességfejlesztéshez, ismeretterjesztéshez szükséges eszközök, játékok folyamatos kiegészítésében segít. A gyermekek tapasztalatainak és élménygyűjtéseinek céljából kirándulások, utazások szervezéséhez anyagi támogatást biztosít. Színházlátogatásokat, kulturális megmozdulásokat anyagilag támogat.
    Alapítványunknak főképp az ide járó gyermekek szülei adják adójuk 1%-át vagy egyéb pénzbeni juttatást. Az Ezüst Hárs Gyermekvédő Alapítvány bevételeiből tudtuk ezen idő alatt mind a négy csoportunkban a fektetőket, asztalokat, székeket lecserélni, az óvoda udvarára új, az EU szabványnak megfelelő nagy értékű játékokat vásárolni.
    Óvodánk önzetlen támogatását szívesen vesszük.
  • Alapítványunk számlaszáma: 10103898-40882300-00000003
    Adószám: 18687958-1-13

ESEMÉNYEK

Az őszi gyümölcsökkel, zöldségekkel 2 hétig foglalkoztunk. Mind a négy csoportban sok, a témához tartozó játékkal, fejlesztő játékkal gazdagodtak a gyerekek ismeretei. A két hét lezárása képen péntek délelőtt az óvó nénik bábelőadását tekinthették meg a gyerekek, majd egy kis szüreti mulatságot rendeztünk. A délelőtt folyamán mustot is készítettünk, levertük és összeszedtük az udvaron található diófák termését. Sok zöldséget, gyümölcsöt kóstoltunk, fogyasztottunk ebben a két hétben.

A már hagyományunkká vált Családi Sportnapra szeptember 29-én délután került sor. Idén a feladatok bővültek, a szülőket is bevontuk az „óvoda-kör” lefutásába. Úgy érezzük, hogy ezen a programon a családok idén is örömmel vettek részt. Ezt bizonyítják a fényképek.

A Katica csoportosok ellátogattak a piacra. Megnézték az őszi piac gazdag kínálatát. Almát vásároltak, melyből másnap finom pitét sütöttek.
Az őszi erdő csodáit a Gyadai-réten nézték meg. Tanösvényen sétáltak a gyerekek a hulló levelek között. Az erdészháznál megmutatták a csoportnak a trófea kiállítás egyes darabjait. Arra is maradt idő, hogy kipróbálják a játszóteret.

Első kirándulásukat tették a Nyuszi csoportos gyerekek. A veresegyházi medve parkba szervezték meg az óvónők az őszi kirándulást. A sok kicsi nagy lelkesedéssel nézte az állatokat, még énekeltek is a maciknak. Mielőtt visszaindultak az óvodába, nagy örömmel vették birtokba a park játszóterét a gyerekek.

Környezeti nevelés az óvodában

Május első péntekén ellátogattak hozzánk a Szent István Egyetem hallgatói, akik egy interaktív előadást tartottak a nagycsoportosoknak a Víz körforgása témában. A gyerekeknek nagyon tetszett az előadás, végig aktívak és érdeklődőek voltak. Amikor az egyetemisták elmentek, a szabad játék ideje alatt a fiúk a szőnyegen, fakockákból megépítették a víz tisztításának fázisait, amit a fiataloktól előzőleg hallottak. ez is bizonyítja, hogy az új.

Víz Világnapja

A Víz Világnapját több éve ünnepeljük óvodánkban. Egész héten ebben a témában hangzottak el a mesék, versek, készültek a kreatív alkotások. Előkerültek a képeskönyvek, vízzel való kísérletezések folytak a csoportokban. Az adott napon, március 22-én az egész  óvoda felkerekedett, s együtt sétáltunk el a Duna-partra, ahol énekeltünk, verseltünk, s meglepetésként minden gyermeknek adtunk egy vidám “vízcseppet”, melyet a nyakába téve hazavihetett. Pénteken, a téma lezárását a Kút című mese dramatizálásával tettük emlékezetessé a gyermekek számára.

Húsvét az óvodában

Április 12-én, szerdán tartottuk óvodánkban a Húsvét ünnepét. ezen a napon két meglepetés is érte a gyermekeket. Először összegyülekeztünk a nagycsoportosok termében, ahol az óvó nénik egy tavaszi mesét báboztak el a gyerekeknek, mely annyira tetszett nekik, hogy újra elő kellett adni. Együtt énekeltek, mondókáztak a szereplőkkel. Az előadás után következett a második meglepetés. Minden csoport elkezdett készülődni az udvarra, ahol már a bokrok alatt lapultak az ajándékok. A gyerekek nagy lelkesedéssel és örömmel keresték, hogy mit hozott nekik a “Nyuszi”. Városunkban idén először készült tojásfa a főtéren. A mi óvodánk is csatlakozott ehhez a programhoz, a többi tagóvodánkkal karöltve. Mind a négy csoport más-más technikával készítette a tojásokat, melyeket örömmel akasztgattak a gyerekek az egyre szebb díszben pompázó fákra.

Föld napja

A Föld Világnapját virágültetéssel ünnepeltük. Kértük a szülőket, hogy erre a napra az ” Egy gyermek-egy palánta” programunk keretében hozzanak palántákat az óvodába, melyeket a nap folyamán a gyerekekkel együtt elültethetünk. A szülők aktivitásának köszönhetően sok szép virágpalántát kaptunk idén is, hogy szebbé tegyük környezetünket. A gyerekek kis lapátokkal segítették a földet a cserepekbe, virágládákba rakni, melyet locsolás után az ablakokba tettünk.  Raklapokba és per-palackokba is ültettünk virágokat, melyek azóta is díszítik óvodánk udvarát.

„Itt a Farsang, áll a bál”

Óvodánkban a farsang zárt ünnep, a délelőtt folyamán tartjuk a gyerekekkel. Már a reggeli érkezéskor gyerekek és felnőttek egyaránt jelmezbe bújva lépnek be a csoportszoba ajtaján. Egymás után jönnek a királylányok, tündérek, pókemberek, pillangók, katicák s mutatják egymásnak a maskarájukat.  A csoportszobák is a farsangi hangulatot árasztják a sok lufival, s a színes papírokból készített díszekkel. A délelőtt folyamán különböző versenyjátékokat, vicces ügyességi játékokat játszunk a gyerekekkel, és természetesen jókat eszünk, iszunk és táncolunk.

Karácsony az óvodában

Az idei karácsonyi ünnepségünk két naposra sikerült. Az első napon, december 20-án reggel a fenyőfák már álltak mindegyik csoportszobában, s amikor már minden gyerekek megérkezett, közösen feldíszítettük. Tízórai után együtt néztük meg a nagycsoportosok Betlehemes műsorát. A második napon egy zenés interaktív előadással kedveskedtünk a gyerekeknek, ahol nagy kacagások mellett, lelkesen énekelt együtt mindenki a színészekkel. A csoportszobákba visszamenve a karácsonyfák alatt már várták a gyerekeket az ajándékok, új játékok.

Adventi vásár

A már hagyományosnak mondható Adventi Vásárunkat negyedik alkalommal rendeztük december 15-én, az alapítványunk javára. A vásár megszervezése mindig a plakátok elkészítésével, kihelyezésével kezdődik. A szülők több területen tudják sikeressé tenni ezt a programot. Vannak akik örömmel készítenek ajándékokat, vannak akik ezeknek az elkészített ajándékoknak az árusításában segédkeznek, s vannak akik vásárolni szeretnek. Kora délután már elkezdjük a készülődést, elrendezzük az udvaron az asztalokat, az ajándékokat, a díszítést. A hangulatot a karácsonyi zene, a pattogatott kukorica, a sült tök, a meleg karácsonyi puncs és a finom kávé is emelte. Ez a program is mindig lehetőséget ad az óvoda és a családok közötti pozitív kapcsolat építésére.

Családi Sportnap az óvodában

Minden évben közös programra várjuk a családokat, ahol gyermek és felnőtt együtt tud mozogni, sportolni. Idén is sokan jöttek el a szeptember utolsó napján megtartott sportnapunkra, melyet egy közös zenés, táncos bemelegítéssel indítottunk. Ezután több állomáson várták az óvónők a családokat, ahol egy kézre tett pecséttel igazolták, hogy ügyesen teljesítették a feladatokat. Az elvégzendő feladatok között volt zsákban futás, mocsárjárás, kincskeresés, csigafutó verseny, biciklizés és rollerezés, tánc, valamint több atlétikai akadálypálya is. A gyermekek nagy lelkesedéssel mentek állomásról állomásra s vették birtokba az óvoda udvarát. A sok mozgás után mindenkinek jól esett a zsíros kenyér hagymával valamint a limonádé, melyet a dajka nénik készítettek. A másfél órás program végén minden gyermek egy szívószálas innivalót és egy müzli szeletet kapott ajándékba. Reméljük, hogy ezzel a programmal is sikerült élményeket nyújtanunk mindenki számára.

A Budapesti Nagy Sportágválasztón jártunk

2010 májusában hallottunk először a Budapesten megrendezésre kerülő Nagy Sportágválasztó programról egy szülőtől, akinek a gyermeke az óvodába járt. Mivel olyan lelkesen beszélt róla, az akkori nagycsoportos óvónők úgy döntöttek, elviszik a gyerekeket erre a rendezvényre. Élményeiket, tapasztalataikat átadva buzdítottak minden kollégát, hogy ne hagyják ki ezt a remek lehetőséget arra, hogy a gyerekek sok sportágat megismerjenek.

Ennek a programnak a célja minél többeket buzdítani a sportolásra, egy helyszínen lehetőséget adva közel 100 sportág kipróbálására. Mert más érzés nézni a sportot, és más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket. Ez a nagyszabású rendezvény a sport megszerettetése mellett, a helyes sportágkiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

2010 óta minden év szeptemberében óvodánk nagycsoportosai ott vannak a Budapesti Nagy Sportágválasztón, ahol nagy lelkesedéssel vesznek részt az eseményen, színes programokon, lehetőség szerint igyekezve minél több sportágat kipróbálni (síelés, sárkányhajózás, vívás, bobozás, atlétika, kézilabda, tenisz, zumba, falmászás…), és ezzel tartalmas élményeket szerezni.

Dióverés-Őszi gyümölcsök ünnepe

Egy október végi napon az óvoda udvara a földre eső diók hangjától zengett. Sok kis óvodás, kezükön kosárral várta, hogy mikor kezdődhet a diószedés. Sok-sok éve már annak, hogy először tartottunk az óvodában dióverést, melyet azóta az őszi gyümölcsök ünnepével elegyítettünk. Ezen a napon a diószedés, törés és evés mellett az őszi gyümölcsök fogyasztásának fontosságára, feldolgozásának lehetőségeire is felhívjuk a gyermekek figyelmét. Idén a Mátyás király Gömörben című interaktív mese előadással kezdtük az ünnepet, melyet egy kedves Szlovákiában élő magyar óvónő mutatott be a gyerekeknek.

A mese után gyümölcssalátát, illetve kreatív alkotásokat készítettünk. A dióverésre ezen a napon az esős idő miatt nem került sor, de a következő napokban bepótoltuk.

Madárcsalogató

Az idén a hagyományoktól eltérően a szülők nélkül, délelőtti időpontban tartottuk a Madárcsalogató napot óvodánkban. A négy csoport az udvaron találkozott. Először a gyerekek elmondták az erre a napra tanult madaras verseket, valamint találós kérdésekre válaszoltak. Ezután a kihagyhatatlan közös táncra került sor, A nád a házam teteje című dalra, majd pedig az óvoda udvarára elhelyeztük a madáretetőket.

A munka után meleg teát és a csoportok által sütött kekszeket fogyasztottunk. Olyan sok eledel gyűlt össze a szülők segítségével, hogy egész télen jól tarthatjuk belőle az óvodánk udvarára betérő madarakat.

Mikulás

Ahogy tavaly megígérte, valóban eljött hozzánk a Mikulás, akit a gyerekek nagy izgalommal vártak. Annyit tudtak, hogy valamikor a nap folyamán meglátogat minket az Ősz szakállú, hiszen ezt írta a levelében. Ahhoz, hogy a várakozás még örömtelibb legyen az óvó nénik bábelőadást tartottak az óvodásoknak. A Télapó kesztyűje című mese megtekintése, mindig vidám perceket szerez gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Az előadás után hangos énekszó zengte be az óvodát, s ezt meghallva megérkezett a Mikulás. Verset mondtunk neki, süteménnyel kínáltuk, s cserébe minden gyermek és felnőtt megkapta a csomagot, melyben sok finomság volt.

Kedves Mikulás, jövőre visszavárunk!

ELÉRHETŐSÉG

Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda Hársfa Utcai Tagóvodája

Cím: 2600 Vác, Hársfa u. 4. 

Telefon: 06-27-314-098

Intézményvezető: Kovács Ágnes
Email: kisvacovi@gmail.com

Tagóvoda vezető: Moravcsik Zsuzsanna
Email: harsfaovi4@gmail.com

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás